Het uitvoeren van tekenperformances is voor mij een onderdeel geworden van mijn beroepspraktijk dat met enige regelmaat terugkeert. Het zijn geen performances in de klassieke betekenis van het woord. Ik gebruik het medium tekenen als een live-activiteit om het tekenen zelf te bevragen: bestaat er zoiets als een ‘denkende’ hand? Met andere woorden: is het mogelijk om het tekenen niet te sturen?

Eye to eye
gemeentelijke expositieruimte Librije Zwolle, 1994

Bezoekers aan de tentoonstelling 25 jaar Librije, werden door Emmy Bergsma uitgenodigd tegenover haar plaats te nemen en oogcontact met haar te maken. In tijd variërend van 20 – 30 seconden, maakte ze een portret op het glasplaatje dat tussen hen in geplaatst was. Ongeveer net zo lang als de tijd die mensen gemiddeld nemen om naar een kunstwerk te kijken. Daarna schoof ze het glasplaatje met de tekening van het bevroren oogcontact in een glijbaantje, waar het onderaan werd opgevangen in een reservoir en werd bevestigd aan een groeiend werk, hangend aan het plafond. Het werd onderdeel van de stroom bezoekers.

Phone Home
tekenperformance tijdens TELE ART, Lünen [D], 1994

Tien kunstenaars uit NL en D. Iedere kunstenaar werkte gedurende een hele dag in twee afgedankte telefooncellen op de Marktplatz, in het centrum van Lünen.
Phone Home: In één telefooncel lagen op de vloer honderden hersenscanfoto’s met daarop in lichtblauw geschreven de tekst: ‘Phone Home’. In de cel daartegenover nam Emmy Bergsma zelf plaats, met een telefoonboek van Zwolle en een mobiele telefoon. Vervolgens telefoneerde ze gedurende de dag met inwoners in haar thuisbasis en woonplaats Zwolle. Terwijl ze zich focuste op het gesprek, liet ze haar tekenhand automatisch tekeningen maken, om zo de onderbewuste gedachtestroom die door het gesprek werd aangewakkerd zichtbaar te maken. Het publiek kon het tekenproces volgen op de glazen wanden van de telefooncel. De naam van degene die ze belde, én de tijd dat het gesprek had geduurd schreef ze erbij. Ieder gesprek kreeg een tekening, steeds in een andere kleur. Na afloop waren de sporen van deze gesprekken nog een maand te zien. Met verder o.a. Els Mondt, Ineke van Harten, Helmi Helmink en Andries Eker.

Sponsors: Stadt Lünen, KPN Nederland, Gemeente Zwolle.


@