home_emmy_bergsma

” De natuur is voor mij een bron van wijsheid en een spiegel voor het menselijk bestaan. Dit gegeven voert me naar een gebied waar de ware aard van de natuur, die van de mens raakt.

Ik vermoed dat achter het zichtbare van de natuurlijke wereld van bergen, bomen, eilanden een oneindige onzichtbare wereld bestaat, die met de onze vervlochten is. Een wereld van oerwijsheid waar ik met iedere tekening of natuurobservatie sterker van doordrongen raakt.

Het fascineert me om de natuur haar gang te zien gaan, als er geen menselijk ingrijpen is, en mijn observaties van de veerkracht van de natuur op verschillende plaatsen in de wereld, zoals in het oerbos van Bialowieza, de jungle met waringinbomen in Indonesië en de kastanjebomen in het stadspark in Zwolle, zetten me ten volle in het besef van mijn eigen staat van zijn, en van mijn eigen tijdsbeleving. De levenscyclus van ontkiemen, bloei, verval, dood, schaduwtijd en leven.

Over het tekenproces zelf: Tijdens het tekenen nemen de eerste sporen van de nieuwe tekening gaandeweg in betekenis toe. Zodra ik vermoed dat ik een dieper gelegen deel van mijzelf heb verwezenlijkt is het goed, en af. ”

Emmy Bergsma 2019


@